سیر مطالعاتی پیشنهادی مجموعه آثار عاشورایی زیر خیمه حسین (علیهالسلام)
باور نویسنده بر آن است که برای عبور از وادی «سبک زندگی دینی» و وصول به قله رفیع «تمدن نوین اسلامی» آموزههای عاشورا و درسهای کربلا منبعی سرشارند و اگر دستگاه فکری جامعه، مبتنی بر نظام فکری عاشورایی امام حسین و اصحابشان ساخته شود، نوید عصر ظهور است.
با این توقع، کربلا باید برای همه چیز حرف داشته باشد؛ چنانکه دارد؛ با این معادله، کربلا و عاشورا یک سرزمین و یا یک روز نیست، بلکه وسعت جغرافیا و تاریخ انسانیت را در بر میگیرد و اصلا نوع نگاه به این واقعه را هم باید اینگونه تعریف کرد تا کربلا کربلا باشد. مجموعه آثار عاشورایی «زیر خیمه حسینعلیهالسلام» در پی کشف همین حقیقت است.
هر چند در غالب آثار، مسائل دانش مدیریت بر آستان عاشورا وارد شده و از محضر عاشورا و امام عاشورا پاسخ میگیرد (اعم از طرح موضوع و ادبیات عمومی و یا تخصصی آن و نیز نگاه کلان و یا خرد) و جانمایه اصلی آنها در محور امام حسین و اصحابشان دیده و در مدار کربلا تعریف میشود، اما مسائل مختلف تربیتی نیز در لابلای آن به چشم میخورد. سیر مطالعاتی پیشنهادی به مخاطب اجازه میدهد بر اساس نیاز و اقتضای گروههدفی که دارد، آثاری را به همان ترتیب، در اولویت مطالعاتی خود قرار دهد.
البته توجه به چند ملاحظه، مفید است:
- آثار با یکدیگر یک پیوستگی معنایی و و اتحاد نسبی سیاق دارد و شاید بتوان به فراخور مسئلهای در یک رده، پاسخی از کتب رده دیگر هم گرفت و به اقتضای مسائل مختلف، بتوان رد پایی از آن را در مابقی کتب نیز دید؛ اما برای سهولت دسترسی و محدود کردن و دستهبندی نیازها در هر دسته، چند کتاب به عنوان نمونه ارائه میشود. این معرفی برای آشنایی اولیه و شناخت کتبی است که درباره موضوعی خاص، بیشترین سخن را داشته است.
- معرفی چند اثر در هر رده و گروه هدف، به معنای آغاز اندیشیدن و مطالعه در آن وادی است و نه بیان همه مفاهیم آن؛ چرا که با همان انسجام مفاهیم و قرابتهای معانی، امکان بهرهگیری از مابقی ردهها نیز وجود دارد که لازم است خواننده در تکمیل نگرش و وسعت دیدش، پس از اتمام سیر موضوعی در رده خود و کسب کلیات معارف آن محور، به منظومه کلان مباحث دیگر هم نگاهی داشته باشد.
- عنایت به «سیر آسان به مشکل» هر دورهای، لازم است؛ برخی قلمی روانتر و ادبیاتی عمومیتر دارند، مانند: خادم ارباب کیست؟، باغ سیب، دعوا سر اولویت است، ضریح قدیمی و… ؛ برخی با ادبیاتی تخصصیتر نگاشته شدهاند، مانند: مبانی مدیریت عاشورایی، دانشگاه هویزه، جای خالی عباس و … .لذا توجه به نوع مخاطب و ادبیات مورد نیاز او لازم به نظر میرسد.
سیر پیشنهادی آثار
۱. آبروی علم
۲. راز دیدار علم
۳. امام رضا، شهید راه علم
جامعه هدف و گروه مخاطب
طلاب و دانشجویان و نیز دانشآموزان
موضوع
جنبش نرمافزاری و نهضت تولید علم
۱. ۱۸ ثانیه با کوثر
۲. ضریح قدیمی
۳. الی الحبیب
۴. روضههای ناشناخته کربلا
۵. توجیهالمسائل کربلا
دارالقرآنها و موسسات قرآنی
مطالعات قرآنی
۱. باغ سیب
۲. روضههای ناشناخته کربلا
۳. جای خالی عباس
۴. مبانی مدیریت عاشورایی
۵. دعوا سر اولویت است
۶. تا دانشگاه هویزه
مسئولان و مدیران تشکلها و مجموعهها
آموزههای مدیریتی، کارگروهی و فعالیتهای تشکیلاتی
۱. دعوا سر اولویت است
۲. الی الحبیب
۳. ضریح قدیمی
فعالین فرهنگی
جهاد فرهنگی
۱. باغ سیب
۲. الی الحبیب
۳. دعوا سر اولویت است
۴. توجیه المسائل کربلا
خانوادهها، مجموعههای تربیتمحور، تشکلها و هیئات
سبک زندگی عاشورایی
۱. خادم ارباب کیست؟
۲. توجیه المسائل کربلا
۳. دعوا سر اولویت است
۴. جای خالی عباس
فرهنگسراها، دورههای امامشناسی و مهدویت
مهدویت
۱. خادم ارباب کیست؟
۲. عرشه خدا
۳. باغ سیب
۴. ضریح قدیمی
سفرهای زیارتی بخصوص عتبات و نیز اردوهای جهادی
زیارت و خدمت
۱. خادم ارباب کیست؟
۲. روضههای ناشناخته کربلا
۳. چای روضهدم
خدام و کادر هیئات و مجموعههای فرهنگی
خادمی و کادر سازی هیئات
معرفی مختصر آثار
باغ سیب
مجموعه ششجلدی با موضوع سبک زندگی عاشورایی که در هر جلد به موردکاوی یکی از اصحاب میپردازد.
۱. تا خدمت حسین
میخواهی خادم شهدا باشی؟ خادم سیدالشهدایی؟ نوکری آداب دارد. منطق دارد. مبانی دارد. این کتاب، شما را پای درس جون مینشاند؛ غلام سیاه حضرت، خوب استادی است. بهویژه برای تو که از خادمی شهدا شروع کردی تا به خادمی سیدالشهداء برسی. میدانی؟ به جای نوشتن از اساسنامه و شرح وظایف و رسالت برای خادمان کافی است خادم خود امام حسین را معرفی کنیم.
۲. راه عباس شدن
اصحابی به وفاداری شما ندیدم. این کتاب تقدیم میشود به عاشوراییان وفادار، به سعیدبنعبدالله حنفی و همه یاران باوفا.وفا را بیاموز، آنگاه همهچیز خواهی داشت. قصه بیوفایی قصه همیشگی تاریخ است؛ حتی در اوج قصه کربلا. چه رازی است در صفت وفا که اصحاب عاشورا به آن ستوده میشوند؟ اساس دوستیها و بالاتر از آن، گروهها و تشکلها وفاست. سلام بر اهالی وفا.
خوشا دردی که درمانش حسین است. به دارالشفای کربلا خوش آمدید. درد رفاقت نیمهراه را به محضر طبیبی چون حبیببنمظاهر بیاورید. حبیب؛ هم او که نامش چون مرامش، همه رفاقت و دوستی است. زائر صفحات کربلایی کتاب شو، قدم در راه حبیب شدن بگذار، آنگاه تو حبیب حسین میشوی و حسین حبیب تو و «حسن اولئک رفیقا»
اشتباه چاپی نیست. اسم کتاب هم دو بار تکرار نشده. پای درس حبیب بنشینی، خیلی حرف برای گفتن دارد. رفاقت، رقابت و… این بار نوبت «والسابقین الی ارادته» است. خوشا کسانی که به دریای حسین پیوستند. آنوقت، اینقدر حرف و سخن در باطن خود برای تشنگان شنیدن دارند، از رفاقت تا رقابت… تا سعادت به سبک حبیب. کسانی لیاقت رسیدن به امام را دارند که اهل رقابت باشند!
تقدیم به همه آنانی که زیارت عاشورا را دقیق میخوانند! این کتاب کارگاه درس شمرشناسی است؛ کمی هم دشمنشناسی لازم است.میخواهیم ببینیم چهطور میشود سرباز علی علیهالسلام میشود قاتل پسرش! چهطور میتوان قاتل امام زمان شد؟! اصلاً بعد از مطالعه این کتاب، محتاطانهتر خواهیم گفت: «ولعنالله شمرا»
۱۸ ثانیه با کوثر
امام رضا، شهید راه علم
راز دیدار علم : دریچهای به حدیث عنوان بصری
عرشه خدا
آبروی علم
ضریح قدیمی
روضههای ناشناخته کربلا : نخستین مقتل مدیریتی کربلا
تا دانشگاه هویزه : آنچه مسئولان و برگزارکنندگان اردوها باید بدانند
جای خالی عباس : بررسی رفتارهای تشکیلاتی حضرت عباس سلاماللهعلیه
مبانی مدیریت عاشورایی : روششناسی و رویکردها
الی الحبیب : سرمشقهایی برای حبیب شدن
توجیهالمسائل کربلا : توجیهها و بهانههایی برای با حسین نبودن